Dispenser

Här kommer vi att lägga upp om någon sökt, och fått, en dispens för någon del, till sin bil!

Ni kan sök dispens om ni kan visa att användandet av en viss del, även om den är tillverkad efter 1981, förbättrar hållfastheten, eller underlättar för er att bygga, eller vidareutveckla just er bilmodell.

Jag kan dra några exempel, på hur man kan tänka.

Om man vill bygga en bil, till Retro Racing, baserat på en Volvo 343, så kommer man snart till insikt om att det varken finns diffbromsar, eller några lämpliga utväxlingar, till just denna bil.

Enligt våra regler så är det tillåtet att byta växellåda, och slutväxel, mot någon annan, tillverkad i perioden. Det här öppnar för att byta dessa delar till delar från någon Alfa Romeo, med växellådan bak, eller Porsche 924.
Men ännu enklare, och billigare, är att sätta dit en slutväxel från en Volvo 760, med individuell bakvagn! Det är en s.k. 1031, med en fläns, framåt, som det går att montera en adapter i, så man kan sätta ditt en växellåda, av valfritt fabrikat, enligt reglerna. Varför inte n M45R, som satt standard, i vissa 343? Den här möjligheten öppnar för en billig lösning, med tillgång på mängder av slutväxlar, och diffbromsar.

Men det kan vara andra delar, som en modernare cylinderhuvud, till en äldre motor, då det, ibland, kan vara en bristvara, att finna de gamla.

En disens ska inte vara av ett slag som gör att bilen blir väldigt mycket snabbare, men det är ok om det gör bilen en aning snabbare, vilket kan leda till mer vikt.